Czy Twoją największą zmorą na diecie są przekąski? Jeśli tak, to należysz do sporego grona osób, które nie przejdą obojętnie obok otwartego pudełka ciastek czy samotnego orzeszka w opakowaniu. Czy takie małe grzeszki mogę utrudnić Twoje efekty w odchudzaniu? Okazuje się, że tak. Przyczyną braku progresu w dążeniu do Twojego celu mogą być te niepozornie wyglądające produkty żywnościowe, które nie tylko zawierają sporo kalorii, ale również mogą być przyczyną przyszłych problemów zdrowotnych.
Przekąski – co to jest?
Przekąski to pożywienie, które spożywasz pomiędzy głównymi posiłkami, aby zaspokoić odczuwany głód. Możemy je podzielić na: odżywcze i mniej odżywcze.
Do odżywczych przekąsek zaliczamy: owoce, warzywa, jogurty naturalne, domowe kanapki, orzechy, nasiona, pestki oraz inne, nieprzetworzone produkty. Do popularnych, ale zarazem mniej odżywczych przekąsek, które królują na czarnej liście, zaliczamy: chipsy, paluszki, krakersy, prażone orzeszki, batoniki, czekoladę, ciastka, wafelki itp.
Słone przekąski
Słone przekąski są to produkty żywnościowe, które dzięki swojej chrupkości oraz smaku są coraz częściej konsumowaną grupą artykułów spożywczych.
Do najczęściej spożywanych słonych przekąsek należą chipsy, których standardowa paczka (130 g) zawiera aż 690 kcal, a potrafisz zjeść ją w przeciągu kilku minut. Na kolejnym miejscu znajdują się słone paluszki (10 paluszków dostarcza 40 kcal, a 100 g – 400 kcal). Warto wspomnieć o smażonych na głębokim oleju frytkach, których porcja (100 g) dostarcza 330 kcal, a zazwyczaj spożywasz dwie lub trzy porcje tego produktu. Ostatnią przekąską, która często ląduje w koszyku, są orzechy. Orzechy, mimo że należą do odżywczych przekąsek, to w wyniku ich nadmiernego spożycia, prowadzą do niekorzystnych skutków, gdyż są wysokoenergetyczne. Garść orzechów włoskich (30 g) dostarcza aż 200 kcal. Jeśli będą obtoczone w panierce, ta wartość wzrośnie.
Słone przekąski dostarczają nie tylko sporą ilość kalorii, ale również i soli. Sól spożywana w nadmiarze jest jednym z głównych przyczyn prowadzących do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Ono przyczynia się do powstania chorób układu sercowo-naczyniowego (m.in. zawału serca czy udaru mózgu).
Słodkie przekąski
Słodkie przekąski są źródłem dużej ilości tłuszczów oraz cukrów prostych, które jedzone nagminnie mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. Spożycie dużej ilości słodyczy oraz słodkich wyrobów piekarniczych przyczynia się do zwiększenia ryzyka rozwoju próchnicy zębów. Jeśli przekroczysz przez nie bilans energetyczny, może to prowadzić np. do cukrzycy czy otyłości.
Czekolada, która jest królową słodkości, w jednej tabliczce (100 g) dostarcza 550 kcal. Warto wspomnieć też o słodzonych napojach gazowanych. Szklanka (250 ml) tego kolorowego płynu dostarcza około 105 kcal oraz 27 g cukru (prawie 5 łyżeczek). Często wybieraną przekąską jest batonik czekoladowy. Ta mała przekąska dostarcza 241 kcal w 50 gramach.
Darmowy poradnik
Osiągnij sylwetkę marzeń
bez wychodzenia z domu w zaledwie 15 minut dziennie
Osiągnij sylwetkę marzeń
bez wychodzenia z domu w zaledwie 15 minut dziennie
Popularne przekąski a ich wpływ na dietę
Podjadanie wysokoenergetycznych przekąsek nie jest najlepszym pomysłem, gdyż przyczynia się do ograniczenia spożywania pełnowartościowych posiłków, które są źródłem niezbędnych makroskładników (białek, węglowodanów i tłuszczów), składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego.
Co więcej, podjadanie, zazwyczaj nie jest przez Ciebie rejestrowane, przez co zapominasz, że spożyłaś coś pomiędzy obiadem i kolacją, a to przyczynia się do dodatniego bilansu energetycznego. Oznacza to, że dostarczasz więcej kilokalorii, niż wydatkujesz, a to przyczynia się do przyrostu masy ciała.
Co dalej z podjadaniem przekąsek?
Dieta, która charakteryzuje się dużą ilością pokarmów z czarnej listy, najczęściej jest niedoborowa w niezbędne składniki odżywcze i obfituje w energię, nasycone kwasy tłuszczowe, sól oraz cukry proste. Takie połączenie prowadzi do rozwoju chorób, ale również do braku osiągnięcia wyznaczonych efektów żywieniowych czy treningowych.
W związku z tym zastąp mniej wartościowe przekąski ich zdrowszymi zamiennikami: frytkami z warzyw pieczonych w piekarniku, warzywami pokrojonymi w słupki, owocami czy jogurtem z domową granolą. Tym prostym sposobem, nie tylko zmniejszysz ilość dostarczanych kalorii, ale również dostarczysz swojemu organizmowi więcej składników odżywczych.
Jeśli Twoje próby wyeliminowania mniej zdrowych przekąsek przynoszą niewymierne efekty, to zapraszam Cię do współpracy z nami, w której krok po kroku poprowadzimy Cię do zbudowania zdrowych nawyków żywieniowych. Dzięki temu nie tylko zauważysz zmianę w wyglądzie swojego ciała, ale również odczujesz pozytywną zmianę w swoim samopoczuciu.