Zdiagnozowano u Ciebie IBS i kompletnie nie wiesz, jak powinna wyglądać Twoja dieta? A może wyeliminowałaś już większość produktów, ale dyskomfort wciąż się pojawia? Ze względu na uciążliwe i krępujące dolegliwości całkowicie zrezygnowałaś z wyjść ze znajomymi? IBS to choroba, ale da się z nią żyć! I właśnie dzisiaj chcemy powiedzieć Ci o tym, że..
Że odpowiednio dobrana dieta może zmniejszyć dolegliwości i tym samym korzystnie wpłynąć na Twoje samopoczucie.
Co to jest IBS?
IBS, czyli zespół jelita drażliwego, jest to przewlekła choroba przewodu pokarmowego, objawiająca się bólem brzucha oraz zaburzeniami rytmu wypróżnień (biegunki/zaparcia). Ze względu na przebieg, wyróżniamy trzy postacie IBS: biegunkową, zaparciową i mieszaną.
Jak powinna wyglądać dieta w zespole jelita drażliwego?
- W przypadku IBS zaleca się unikanie potraw bogatych w węglowodany złożone, które nie rozkładają się w przewodzie pokarmowym oraz pokarmów wzdymających, takich jak fasola, kapusta, kalafior i brukselka, a także pikantnych przypraw.
- Należy zwrócić uwagę na ograniczenie produktów zawierających duże ilości błonnika nierozpuszczalnego, który występuje m.in w otrębach pszennych, ziarnach zbóż i niektórych warzywach.
- Istotną rolę odgrywa natomiast odpowiednia podaż produktów będących źródłem błonnika rozpuszczalnego, który występuje m.in. w świeżych warzywach i owocach oraz nasionach babki płesznika, lancetowatej i jajowatej, otrębach owsianych.
- Dolegliwości związane z IBS może również nasilać kawa, herbata, alkohol i napoje gazowane, dlatego należy unikać spożywania tych produktów.
Dodatkowo, w IBS o przebiegu biegunkowym warto ograniczyć żywności o wysokiej zawartości FODMAP i zastosować dietę low FODMAP. W przypadku IBS o charakterze zaparciowym, w pierwszej kolejności należy zadbać o inne aspekty np. regularną aktywność fizyczną, dostateczne nawodnienie, zwiększone spożycia błonnika rozpuszczalnego.
Darmowy poradnik
Osiągnij sylwetkę marzeń
bez wychodzenia z domu w zaledwie 15 minut dziennie
Osiągnij sylwetkę marzeń
bez wychodzenia z domu w zaledwie 15 minut dziennie
Czym jest dieta low FODMAP?
Skrót FODMAP oznacza fermentujące oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. Jest to grupa krótkołańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, których rozkład wiąże się z wytworzeniem dużej ilości gazów wywołując ból, dyskomfort oraz wzdęcia. Dieta lowFOODMAP polega na ograniczeniu produktów zawierających te związki. Wśród produktów charakteryzujących się niską zawartością FODMAP znajdują się:
- Jaja, owoce morza, chude mięso
- Owoce i warzywa: pomarańcza, kiwi, truskawki, maliny, ananas, papryka czerwona, cukinia, ziemniaki, marchewka
- Pieczywo i zboża: chleb orkiszowy na zakwasie, płatki kukurydziane, komosa ryżowa, wafle ryżowe (zwykłe), chleb owsiany na zakwasie, ryż, płatki z komosy ryżowej
- Nabiał: mleko bezlaktozowe, jogurt (małe ilości), śmietanka, ser cheddar
- Cukier i słodycze: ciemna czekolada, cukier stołowy.
Co jeszcze jest ważne?
W żywieniu w IBS należy zwrócić również uwagę to, żeby posiłki były spożywane regularnie i bez pośpiechu. Istotną rolę odgrywa również nawodnienie, dzienna podaż płynów powinna wynosić około 2-2,5 litra. Dodatkowo, zastosowanie ma również odpowiednio dobrana suplementacja, która może wpłynąć na zmniejszenie nasilenia dolegliwości.
W przypadku żywienia w zespole jelita drażliwego znaczenie ma nie tylko postać IBS, ale również indywidualna tolerancja.
Dlatego, jeśli zmagasz się z tą chorobą i nie wiesz, jak poradzić sobie z żywieniem, żeby czuć się dobrze i nie mieć dolegliwości, to zapraszamy Cię do współpracy dietetyczno-treningowej. Razem z naszym teamem pomożemy Ci przebrnąć przez ten trudny etap!