Witamy w lekcji #1
Ekspresowe przepisy dla zapracowanych!
Z tej lekcji dowiesz się:
- Czy przygotowywanie posiłków na diecie musi być czasochłonne?
- Co można jeść na diecie na śniadanie, obiad i kolację?
- W jaki sposób przygotować 5 zdrowych i dietetycznych przepisów?
Czego dowiesz się w kolejnych lekcjach?
- Jak obrać sobie realny cel i dopasować plan działania do swoich możliwości?
- Które ćwiczenia najlepiej jest wykonywać na spalanie tkanki tłuszczowej?
- W jaki sposób wytrwać w postanowieniach, gdy pojawi się potknięcie czy porażka?
Gdy ktoś chce przejść na dietę, by poprawić swoją sylwetkę, to często pojawia się obawa, że przecież przygotowywanie zdrowych posiłków zajmuje bardzo dużo czasu. Trzeba najpierw zrobić zakupy, a potem jeszcze stać kilka godzin w kuchni i gotować pięć zróżnicowanych potraw. Właśnie dlatego przygotowaliśmy tę lekcję, by wyjść naprzeciw tym obawom i pokazać Ci, że można jeść zdrowo, zmieniać sylwetkę, ale jednocześnie nie poświęcać na to bardzo dużo czasu. Dzięki tym pięciu przepisom przekonasz się, że dieta może być prosta i smaczna.
Błyskawiczna owsianka
To naprawdę świetne rozwiązanie na śniadanie dla osób, które nie chcą rano tracić bardzo dużo czasu na przygotowanie posiłku.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie (150 g) skyra naturalnego (jogurtu typu islandzkiego)
- 4 łyżki (40 g) płatków owsianych
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki (30 g) orzechów włoskich lub migdałów
- szczypta cynamonu
- owoce do podania, np. garść malin lub borówek, kiwi, 1-2 mandarynki, 2-3 śliwki albo banan
Smoothie bananowo-orzechowe
To bardzo fajna propozycja dla osób, które chcą przygotować coś szybkiego do zabrania np. do pracy. W przypadku koktajlów czy smoothie, największą część pracy robi za nas blender, my musimy tylko przygotować składniki.
SKŁADNIKI:
- 1 banan
- 2 łyżeczki (30 g) masła orzechowego
- 250 ml mleka lub napoju sojowego
- 1 miarka odżywki białkowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
Serek wiejski z warzywami
Taki posiłek dasz radę skomponować nawet podczas przerwy w pracy, jeśli masz na rogu jakikolwiek sklep. Polecam Ci wybrać serek wiejski lekki, który ma mniej tłuszczu, czyli też kalorii, niż standardowa wersja.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie (150 g) serka wiejskiego light
- 2-3 kromki pieczywa razowego żytniego lub pszennego
- 1 mały pomidor albo 5-6 pomidorków koktajlowych, 1/2 małego ogórka, 5-6 rzodkiewek
- 2 łyżki kiełków brokuła lub rzodkiewki albo posiekanego szczypiorku
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
- sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Serek dopraw solą i pieprzem, podaj z ulubionymi warzywami i pieczywem.
Grzanka „caprese”
- 1 bułka ciabatta
- 1 opakowanie (125g) mozzarelli light
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka oliwy
- garść rukoli
- świeża bazylia, sól
Tortilla z łososiem
Bardzo cenimy sobie takie przepisy za ich uniwersalność. Można przecież tortillę przygotować wcześniej i wziąć ze sobą na drugie śniadanie. Jest też opcja, by zrobić ją na świeżo – wszystko zależy od Twoich preferencji.
SKŁADNIKI:
- 1 tortilla pszenna
- 100 g wędzonego łososia
- garść świeżego szpinaku
- 1 łyżka czarnych oliwek
- 1/2 małego ogórka
- 1/4 zielonej papryki
- sól, pieprz, sok z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokrój ogórka, paprykę i oliwki. Na tortilli ułóż szpinak, przygotowane warzywa i łososia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Zwiń i w razie potrzeby zepnij wykałaczką.